ЕКОНОМІЧНІ СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ ЗАЛІЗНИЧНОГО ТРАНСПОРТУ В УМОВАХ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ ТА ВОЄННИХ РИЗИКІВ - ТВОРОНОВИЧ , Вікторія; КУЛАЧОК, Володимир; ТОКАРЕВ, Дмитро (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено економічні стратегії розвитку підприємств залізничного транспорту України в умовах глибоких структурних трансформацій національної економіки, воєнних ризиків, активізації євроінтеграційних змін, цифровізації управлінських і виробничих процесів. Відзначено роль залізничного транспорту як стратегічно важливої складової транспортної системи держави, що забезпечує транспортно-економічні зв’язки, мобільність населення, національну безпеку та сталий соціально-економічний розвиток регіонів. Проаналізовано сучасний стан підприємств залізничної галузі та визначено основні проблеми їх функціонування, зокрема критичний рівень зносу основних засобів, обмеженість інвестиційних ресурсів, низький рівень інноваційної активності, зростання експлуатаційних витрат, недосконалість системи управління та фінансову нестабільність. У роботі систематизовано ключові напрями формування економічних стратегій розвитку підприємств залізничного транспорту, які передбачають підвищення ефективності управління фінансовими, матеріальними та трудовими ресурсами, а також проведення оптимізації витрат, впровадження сучасних цифрових і інноваційних технологій, диверсифікацію джерел фінансування, розвиток логістичних сервісів і механізмів державно-приватного партнерства. Додатково приділено увагу потребі адаптації стратегічного управління до умов воєнного стану, проведенню післявоєнного відновлення (відбудови) економіки України з урахуванням потреб відбудови транспортної інфраструктури та посилення її конкурентних позицій. Наведено комплекс заходів і рекомендацій, які мають безпосереднє спрямування на забезпечення фінансової стійкості, інвестиційної привабливості підприємств, підвищення конкурентоспроможності залізничного транспорту. Впровадження таких рекомендацій сприятиме сталому розвитку галузі, підвищенню якості транспортних послуг, ефективнішому використанню транзитного потенціалу та поглибленню інтеграції України до європейського транспортного простору в довгостроковій перспективі.