СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ РЕЗУЛЬТАТИВНІСТЮ ДІЯЛЬНОСТІ ЗАКЛАДІВ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ В УМОВАХ БІФУРКАЦІЙНИХ ЗМІН - САГАЙДАК , Михайло; МОРОЗ, Антон (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено стратегічне управління закладами охорони здоров’я України в умовах трансформації системи, зростання управлінської відповідальності та нестабільності зовнішнього середовища. Обґрунтовано, що поєднання соціальної місії, регуляторних обмежень, конкуренції та залежності від державного фінансування знижує ефективність ринкових управлінських інструментів. Показано, що реформи після 2017 р. (автономізація, контрактування з НСЗУ, eHealth) змінили інституційні умови діяльності, однак не забезпечили належного рівня стратегічного управління. Встановлено домінування короткострокових рішень, орієнтованих на формальні показники. Визначено перспективні напрями розвитку: багатовимірне оцінювання результативності, управління, засноване на даних (data-driven management) та управлінське лідерство. Доведено, що інтеграція реформ і глобальних практик з урахуванням біфуркаційних змін підвищує адаптивність і стійкість закладів охорони здоров’я.