УПРАВЛІННЯ АСОРТИМЕНТОМ ТОВАРІВ: ОМНІКАНАЛЬНІСТЬ ТА КАТЕГОРІЙНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ - ШАРКО , Віталій; ГАВЕНКО , Михайло; АНДРУСЕНКО, Надія; КРИВЕЩЕНКО , Вікторія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті розглянуто сучасні підходи до впровадження омніканального маркетингу в діяльність підприємств роздрібної торгівлі. Проведено аналіз вітчизняних і зарубіжних досліджень щодо ефективності омніканальних стратегій та їх впливу на управління товарними категоріями. Особливу увагу приділено взаємозв’язку між омніканальністю та категорійним менеджментом, який розглядається як важливий інструмент адаптації торговельного підприємства до цифрової трансформації та змін у поведінці споживачів. Обґрунтовано, що ефективна реалізація омніканального підходу дозволяє інтегрувати всі канали комунікації та продажів у єдину систему, забезпечуючи безперешкодний клієнтський досвід і підвищуючи загальну результативність бізнесу. Запропоновано механізм управління асортиментом, який передбачає синергію між маркетингом, логістикою, IT-системами та обслуговуванням клієнтів.