ОЦІНКА ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ДІЯЛЬНОСТІ БУДІВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ: НАУКОВО-МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ - КОЧЕГАРОВ , Сергій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено теоретичні та методичні підходи до оцінювання економічної безпеки підприємств з урахуванням специфіки будівельної галузі. Проведено критичний аналіз основних методів оцінки економічної безпеки, визначено їх переваги, обмеження та придатність для застосування на будівельних підприємствах. Зазначено, що оцінювання рівня економічної безпеки будівельних підприємств є необхідною передумовою формування ефективної системи управління в умовах нестабільності та повоєнного відновлення економіки. Показано, що найбільш доцільним для оцінки економічної безпеки будівельних підприємств є застосування комбінованого індикаторно-інтегрального методу. Такий підхід забезпечує поєднання оперативного моніторингу за ключовими функціональними складовими з можливістю отримання узагальненої комплексної оцінки рівня економічної безпеки, що є важливим як для поточного управління, так і для стратегічного планування. Обґрунтовано доцільність використання комбінованого індикаторно-інтегрального методу як найбільш адаптивного та інформативного інструменту комплексної оцінки рівня економічної безпеки в умовах проєктно-орієнтованої діяльності, високої капіталомісткості та ризиковості будівельної сфери. Такий метод оцінки полягає у формуванні системи кількісних індикаторів за основними функціональними складовими економічної безпеки будівельного підприємства з подальшим агрегуванням нормалізованих показників у єдиний інтегральний індекс, який відображає загальний рівень захищеності та стійкості підприємства. Запропонований підхід забезпечує можливість оперативного моніторингу ключових індикаторів, узагальнення результатів у вигляді інтегрального показника та підвищення обґрунтованості управлінських рішень, спрямованих на зміцнення економічної стійкості й конкурентоспроможності будівельних підприємств.