АНАЛІЗ ТРАНСФОРМАЦІЇ ЕНЕРГЕТИЧНОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ - ШКУРАТ, Марія; КУЗЬМЕНКО , Єгор (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті здійснено комплексний аналіз трансформації енергетичної системи України у 2000–2024 роках в умовах структурних економічних змін, глобального енергетичного переходу та збройної агресії. Дослідження базується на поєднанні макроекономічних, енергетичних та екологічних показників, що дозволяє оцінити системні зрушення у функціонуванні енергетичного сектору. Особливу увагу приділено динаміці торговельного балансу енергоносіїв, зміні обсягів і структури генерації електроенергії, показникам генераційної інтенсивності відносно валового внутрішнього продукту та інтенсивності викидів CO₂.Встановлено, що енергетична система України поступово відходить від вуглецево-інтенсивної моделі, характерної для початку 2000-х років, у напрямі більш диверсифікованої структури з домінуванням атомної енергетики та зростаючою роллю відновлюваних джерел енергії. Показано, що після 2014 року, а особливо в умовах повномасштабної війни, суттєві втрати генеруючих потужностей та руйнування енергетичної інфраструктури призвели до посилення імпортної залежності та загострення структурних дисбалансів. Аналіз генераційної інтенсивності свідчить про зниження обсягів виробництва електроенергії на одиницю ВВП, що відображає як зміну економічної структури, так і скорочення промислової активності.Виявлено довгострокову тенденцію до зменшення інтенсивності викидів у енергетичному секторі, зумовлену скороченням вугільної генерації та розширенням низьковуглецевих джерел, однак встановлено високу чутливість цього показника до кризових факторів. Обґрунтовано, що подальша трансформація енергетичної системи України має базуватися на поєднанні відновлення пошкодженої інфраструктури, розвитку маневрових і балансуючих потужностей, децентралізованої відновлюваної генерації та підвищення енергоефективності. Отримані результати формують аналітичне підґрунтя для розроблення політико-орієнтованих рішень у сфері декарбонізації та зміцнення енергетичної стійкості України.