ДОСЛІДЖЕННЯ ОСОБЛИВОСТЕЙ ЦІНОУТВОРЕННЯ НА РИНКУ ЦИФРОВИХ МІКРОСТОКІВ - СТРЕЛЬЧЕНКО, Інна; ГАМЗАГ, Ольга; ДЕХА, Ігор (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті проаналізовано механізми ціноутворення на ринку мікростокового цифрового контенту (фотографії, ілюстрації, відео, аудіо) у 2025 році на прикладі провідних платформ (Shutterstock, Adobe Stock, Getty Images/iStock, Envato Elements, Depositphotos, Dreamstime, Pond5, 123RF, Bigstock, Freepik). Встановлено домінування гібридних моделей (підписка + on-demand), де підписки становлять понад 80 % продажів, а середня ціна за одиницю контенту коливається в межах 0,25–1,50 дол. США. Виявлено радикальний вплив генеративного штучного інтелекту на ринок: частка ШI-контенту на Adobe Stock сягнула ≈48 %, що спричинило зниження цін на стандартний контент на 50–80 % у 2023–2025 роках, поляризацію ринку на дешевий ШІ-генерований сегмент та преміальний автентичний контент. Зазначено суттєве падіння заробітків традиційних авторів (RPD 0,25–1,20 дол. США, скорочення доходу на 70–90 % у масових нішах), водночас зросла цінність ШІ-резистентних ніш (документальна фотографія, культурні події, локальні традиції). Дослідження підтверджує біполяризацію ринку як стійку тенденцію, що визначає його подальший розвиток, та підкреслює необхідність адаптації авторів і платформ до нових реалій цифрової креативної економіки.