ТРАНСФОРМАЦІЯ МОДЕЛІ РОЗДРІБНОГО БАНКІНГУ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗВЦІЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ - КОВАЛЕНКО, Вікторія; СЕРГЄЄВА, Олена (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У даній роботі проаналізовано процеси модифікації роздрібного банківського бізнесу під впливом інтенсивного впровадження цифрових технологій у національну економічну систему. Доведено, що перехід від продуктової до клієнтоорієнтованої парадигми зумовлений синергією технологічних інновацій (ШІ, Big Data), активною діяльністю необанків та зміною регуляторного середовища. Досліджено специфіку стратегій Digital Overlay та Digital-Only Disruptor. Акцентовано увагу на тому, що в умовах воєнних викликів кіберстійкість стає базовим елементом стабільності фінансової системи. Обґрунтовано стратегічну роль Open Banking як інструменту стимулювання конкуренції та інтеграції до європейського цифрового простору. Виявлено основні бар'єри на шляху цифровізації, зокрема етичні аспекти використання ШІ та механізми захисту персональних даних клієнтів.