ВПЛИВ ЧАСОВИХ ДЕТЕРМІНАНТ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ МАРКЕТИНГОВИХ КОМУНІКАЦІЙ У ЦИФРОВОМУ СЕРЕДОВИЩІ - БОБРОВНИК, Валентина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено вплив часових детермінант на ефективність маркетингових комунікацій у цифровому середовищі в умовах зростаючої інтенсивності інформаційних потоків та конкуренції за увагу споживачів. Обґрунтовано, що час у цифровому маркетингу виступає стратегічним ресурсом, який визначає не лише ймовірність контакту з маркетинговим повідомленням, а й глибину його когнітивної обробки, рівень залученості користувачів і характер їх поведінкових реакцій. Показано обмеженість традиційних підходів до оцінювання ефективності маркетингових комунікацій, які переважно зосереджуються на змісті повідомлення та каналах його поширення, недостатньо враховуючи темпоральний контекст взаємодії бренду з аудиторією.У межах дослідження систематизовано основні часові детермінанти цифрових маркетингових комунікацій, зокрема мікро-час, циклічний, подієвий, психологічний та технологічний час, і розкрито механізми їх впливу на ключові показники ефективності (Engagement Rate, Click-Through Rate, конверсію, retention). Особливу увагу приділено концепції мікромоментів, які розглядаються як критичні часові точки прийняття рішень споживачами та як інструмент деталізації впливу часових детермінант на поведінкові реакції у цифровому середовищі. Теоретичну основу дослідження сформовано шляхом інтеграції концепцій економіки уваги, теорії когнітивного навантаження, real-time marketing та впливу мікромоментів поведінки споживачів.Запропоновано комплексний підхід до аналізу ефективності цифрових маркетингових комунікацій у часовому вимірі, що поєднує часові детермінанти з маркетинговими інструментами, бізнес-моделями та прикладними стратегічними рекомендаціями. Практична цінність отриманих результатів полягає у можливості їх використання для оптимізації цифрових комунікаційних стратегій, підвищення релевантності контенту, зниження рекламної втоми та покращення результативності маркетингових кампаній у різних сегментах цифрової економіки.A