ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ ТА ЛЮДСЬКА КРЕАТИВНІСТЬ У ПРОЦЕСАХ УПРАВЛІННЯ ДАНИМИ В МІЖНАРОДНОМУ БІЗНЕСІ - ЗУБКОВА, Аліна; КРАЙНЯ, Вероніка (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
Стаття присвячена аналізу взаємодії штучного інтелекту та людської креативності в процесах управління даними в міжнародному бізнесі. Метою дослідження є вивчення особливостей поєднання можливостей штучного інтелекту й людської креативності в управлінні даними міжнародних компаній, а також визначення їхнього внеску у стратегічне й операційне прийняття управлінських рішень у глобальному бізнес-середовищі.У статті систематизовано наукові підходи до оцінювання ролі штучного інтелекту в міжнародному бізнесі та доведено, що алгоритмічні системи забезпечують високу швидкість обробки інформації, точність аналітичних розрахунків і масштабованість бізнес-процесів, тоді як людська креативність формує інтерпретацію отриманих даних, створює семантичний контекст і пропонує нестандартні управлінські рішення. З використанням моделі конкурентних сил М. Портера автори здійснили розподіл бізнес-функцій між алгоритмічними можливостями штучного інтелекту та креативним потенціалом людини, довівши, що максимальна ефективність досягається в умовах гібридних моделей співпраці.У дослідженні узагальнено результати аналізу десяти міжнародних кейсів (Unilever, DHL, Netflix, Toyota, Meta, Amazon, Spotify, Zara, Siemens, Airbnb), які підтверджують, що поєднання інструментів штучного інтелекту з людськими креативними компетенціями сприяє зміцненню конкурентоспроможності компаній на глобальних ринках. Доведено, що алгоритми здатні ефективно прогнозувати попит, оптимізувати логістичні операції, ідентифікувати ризики та аналізувати поведінкові дані споживачів, тоді як людина забезпечує стратегічне бачення, культурну адаптацію управлінських рішень, етичну оцінку та генерацію інновацій, необхідних для функціонування в складних міжнародних ринкових умовах.Перспективами подальших досліджень у цій сфері визначено розроблення моделей оцінювання ефективності гібридних управлінських рішень у транснаціональних корпораціях, поглиблене вивчення кроскультурних особливостей креативного мислення, формування етичних стандартів використання штучного інтелекту в глобальних операціях, а також аналіз організаційних трансформацій, пов’язаних зі зростанням ролі штучного інтелекту в управлінні даними.