ІСТОРИЧНИЙ ДОСВІД ТА СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО УПРАВЛІННЯ РИНКОМ НЕРУХОМОСТІ: ВІТЧИЗНЯНИЙ І ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД - ЧЕРНОВА, Ірина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті проаналізовано вітчизняний ринок нерухомості з позицій внутрішніх економічних процесів та зовнішніх чинників. Акцентовано увагу на сучасних реаліях ринку нерухомості, історичні та інші чинники, що впливають  на кореляцію попиту, інвестиційної привабливості, регуляторною політикою держави та впливом воєнного конфлікту. Наведено порівняльний аналіз історичного досвіду управління ринком нерухомості в Україні та провідних країнах світу, виявлено спільні та значимі відмінності у підходах до регулювання. Зарубіжний досвід представлено як ефективне використання сучасних інструментів управління, включаючи цифрові платформи, прозорі механізми ціноутворення та розвинену систему захисту прав власності. Зауважено, що вітчизняна практика поступово інтегрує найкращі світові стандарти, адаптуючи їх до специфіки національної економіки та правової системи. Визначено, що незважаючи на активне реформування нормативно-правової бази управління ринком нерухомості в Україні,  окремі положення та норми потребують суттєвого вдосконалення на основі принципів прозорості, захисту інтересів усіх учасників ринку та стимулювання інвестиційної активності. Також обґрунтовано потребу у глибоких наукових дослідженнях, спрямованих на вироблення ефективних механізмів відновлення та модернізації ринку нерухомості в умовах післявоєнної реконструкції.