СТАЛИЙ РОЗВИТОК ПРИРОДООХОРОННОГО ЗЕМЛЕКОРИСТУВАННЯ В УМОВАХ ВІЙНИ: ІНСТИТУЦІЙНІ ВИКЛИКИ ТА МЕХАНІЗМИ - КАЛИНА, Тетяна; КИРИЧЕНКО, Олександр; СОЛОВЙОВ, Ігор; АРЗУМАНЯН, Тетяна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Питання сталого природоохоронного землекористування в Україні набуло стратегічного значення через глибокі наслідки війни, що спричинила деградацію екосистем, забруднення земель і вод, руйнування інфраструктури та ослаблення інституційного контролю. Війна ускладнила доступ до територій, вплинула на реалізацію екологічних програм, перемістила фахівців і зруйнувала інформаційні ресурси. За таких умов особливо актуальним є вивчення ефективності наявних інституційних механізмів, подолання бар’єрів управління та інтеграція принципів сталого розвитку у післявоєнне відновлення країни, з метою збереження природного потенціалу, екологічної безпеки та збалансованого землекористування.Метою статті є всебічне дослідження теоретичних і практичних основ сталого природоохоронного землекористування в умовах повномасштабної війни в Україні, з акцентом на аналіз сучасних інституційних механізмів регулювання цієї сфери, а також виявлення основних викликів, бар’єрів і ризиків, що постають у контексті воєнного стану.В статті досліджуються сутність і значення природоохоронних територій та їх динаміка протягом 2012-2022 років. Досліджено вплив війни на природоохоронні території. Обґрунтовано, що воєнні дії спричинили прямі руйнування об'єктів природно-заповідного фонду та призвели до системних викликів, пов’язаних із втратою контролю над територіями, порушенням екологічного управління, а також загрозою остаточного знищення унікальних природних ландшафтів. Доведено, що система інституційного регулювання землекористування зазнала суттєвих змін і викликів, які істотно вплинули на її ефективність та цілісність, а державні органи були змушені адаптувати процедури управління земельними ресурсами до реалій надзвичайного правового режиму. Надано рекомендації щодо вдосконалення інституційних інструментів забезпечення сталого розвитку природоохоронного землекористування.Забезпечення ефективного та екологічно збалансованого землекористування в умовах війни та повоєнного відновлення є не лише викликом, а й стратегічною можливістю для модернізації системи управління земельними ресурсами в Україні з урахуванням принципів стійкості, безпеки та відповідальності перед майбутніми поколіннями.