ВЕКТОРИ ВИКОРИСТАННЯ НЕЙРОМАРКЕТИНГУ ДЛЯ ОПТИМІЗАЦІЇ B2B-ТАРГЕТИНГУ У ЦИФРОВОМУ МАРКЕТИНГУ - БОРИСОВА, Тетяна; ПРОЦИШИН, Юлія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Аналіз наукових публікацій засвідчив недостатню вивченість векторів застосування нейромаркетингових технологій для оптимізації таргетингу корпоративних клієнтів. Метою статті було дослідити концептуальні засади та визначити ключові вектори застосування нейромаркетингу для підвищення ефективності таргетингу у B2B-маркетингу. Були використані такі методи: порівняльний аналіз; графічний метод; моделювання; системний підхід; синтез; узагальнення.Виявлено наступне. По-перше, проведене дослідження демонструє, що використання біометричних даних у цифровому маркетингу та суміжних сферах супроводжується низкою етичних та правових ризиків, включаючи порушення приватності та неналежне управління інформацією. По-друге, виділення стратегічно-етичної та аналітико-операційної груп застосування нейромаркетингу у B2B-комунікаціях дозволяє систематизувати підходи до використання нейроданих, де перша група забезпечує відповідність міжнародним та локальним нормам, а друга спрямована на практичне підвищення ефективності комунікацій через персоналізацію повідомлень, оптимізацію контенту та врахування когнітивних упереджень цільової аудиторії. По-третє, дослідження підтверджує, що комплексний підхід до управління даними, суттєво мінімізує етичні та правові ризики і створює основу для безпечного та ефективного застосування нейромаркетингових інструментів у B2B-сегменті. По-четверте, специфіка B2B-комунікацій (довготривалість контрактів, багаторівневі комітети прийняття рішень і раціоналізація контенту) вимагає інтеграції нейромаркетингових даних у процеси планування і прогнозування. По-п’яте, запропонована авторська модель взаємозв’язку між нейроіндикаторами, маркетинговими стимулами та поведінкою B2B-клієнтів демонструє, що поєднання фізіологічних сигналів, поведінкових метрик та персоналізованих маркетингових стимулів створює замкнений цикл зворотного зв’язку, що дозволяє адаптувати стратегії комунікації відповідно до індивідуальних і групових нейропрофілів клієнтів, підвищуючи ефективність таргетингу, персоналізації повідомлень та загальну результативність B2B-кампаній.Результати дослідження дозволили запропонувати практичні рекомендації щодо інтеграції нейромаркетингових інструментів у B2B-комунікації.