ФУНКЦІОНАЛЬНА СПРОМОЖНІСТЬ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ ЩОДО УПРАВЛІННЯ ОСВІТНІМ СЕКТОРОМ - КОЗІЙ, Олеся (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Управління освітнім сектором територіальних громад України в умовах децентралізації набуло принципово нового змісту, оскільки органи місцевого самоврядування отримали не лише формальні повноваження, а й фактичну відповідальність за планування освітньої мережі, фінансування, кадрове забезпечення, аналітичний супровід рішень та забезпечення рівності доступу до освітніх послуг. Водночас практика засвідчує істотну диференціацію управлінських можливостей громад, що актуалізує потребу не в описових оцінках, а у чітких інструментах діагностики їх функціональної спроможності.Мета - сформувати систему оцінювання функціональної спроможності територіальної громади щодо управління освітнім сектором на основі розроблення вимірюваних індикаторів, придатних для прикладної діагностики.Матеріальною основою дослідження стали наукові публікації українських з проблематики публічного управління освітою, аналітичні матеріали OECD і Світового банку, нормативно-правові акти України у сфері освіти і місцевого самоврядування. Методологія дослідження включала системний аналіз для виокремлення функціональних блоків управління освітою, індукцію і дедукцію - для встановлення взаємозв’язків між управлінськими повноваженнями, практиками і результатами, а також метод логічного структурування - для формування блокової моделі і її операціоналізації у вигляді системи вимірюваних індикаторів.Систематизовано підходи до розуміння функціональної спроможності громад і обґрунтовано доцільність її розгляду як інтегрованої здатності реалізовувати повний управлінський цикл у сфері освіти. Структуровано функціональну спроможність за ключовими блоками управління (нормативно-інституційним, стратегічним, фінансово-бюджетним, кадровим, аналітичним, закупівельним, блоком якості і рівності доступу, підзвітності й участі) і перевести ці блоки у систему кількісно вимірюваних індикаторів. Доведено прикладну придатність запропонованої системи для діагностики управлінських дисбалансів, порівняльного аналізу громад і формування доказової основи управлінських рішень у сфері локальної освітньої політики.Результати дослідження можуть бути використані органами місцевого самоврядування, органами управління освітою громад, регіональними департаментами й аналітичними центрами для проведення самооцінки управлінської спроможності, обґрунтування стратегій розвитку освітніх систем громад і розроблення цільових програм підвищення якості та доступності освіти.