ЕВОЛЮЦІЯ КОНЦЕПЦІЇ «СРІБНОЇ ЕКОНОМІКИ» - ПОКРОВСЬКА, Наталія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Метою статті є узагальнення глобальних тенденцій розвитку  поняття «срібної економіки» та визначення ключових факторів, що формують її зміст у сучасних соціально-економічних умовах. Встановлено, що зростання середньої тривалості життя, яке спостерігається з другої половини ХХ століття, суттєво змінило структуру населення і спричинило підвищення частки людей віком 60+. Така демографічна динаміка зумовила появу нових викликів для систем соціального захисту, охорони здоров’я та ринку праці, водночас створивши значний економічний потенціал для розвитку нових ринкових сегментів. У багатьох країнах світу, включаючи ЄС, США та держави Азійсько-Тихоокеанського регіону, поступово формується комплексна політика реагування на демографічне старіння, що включає розвиток інновацій, адаптацію соціальних систем та стимулювання економічної активності людей старшого віку.Доведено, що «срібна економіка» перетворюється на самостійний напрям економічної політики, орієнтований на розвиток секторів медичного обслуговування, догляду, фінансових сервісів, age-friendly інфраструктури, цифрових технологій та нових форматів зайнятості. Окреслені процеси формують зростаючий глобальний ринок товарів і послуг, який уже сьогодні оцінюється у трильйони доларів і демонструє високий інвестиційний потенціал. У країнах Європи, США, Японії та Китаї активно впроваджуються інноваційні моделі довголіття, що поєднують економічні інтереси з потребами людей похилого віку.Визначено, що подальший напрямок досліджень концепції «срібної економіки» потребує системного підходу, спрямованого на інтеграцію літніх громадян у соціально-економічне життя, стимулювання підприємництва, цифрову інклюзію, розвиток сучасних медичних і соціальних послуг, а також створення умов для активного та здорового довголіття.