ОРГАНІЗАЦІЙНА ПОВЕДІНКА ПРАЦІВНИКІВ НАЙМОЛОДШИХ ПОКОЛІНЬ: ВИКЛИКИ ДЛЯ МЕНЕДЖЕРІВ - БЛАГА, Наталія; ГОНЧАР, Данило (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Сучасний етап розвитку підприємств характеризується глибокими соціально-економічними трансформаціями, обумовленими процесами цифровізації, глобалізації та зміни форм зайнятості. В умовах зростаючої ролі людського капіталу як ключового чинника конкурентоспроможності організацій особливої актуальності набуває проблема ефективного управління організаційною поведінкою персоналу. Значні зміни у структурі робочої сили, пов’язані з активним входженням на ринок праці представників наймолодших поколінь, формують нові виклики для системи менеджменту та управління персоналом. Воєнні події в Україні істотно впливають на психологічний стан персоналу, що відображається на поведінкових реакціях, рівні залученості, комунікаційних процесах та ефективності командної роботи, посилюючи потребу в адаптації управлінських підходів до сучасних умов функціонування підприємств.Стаття присвячена аналізу особливостей організаційної поведінки представників поколінь Z та Alpha, які сьогодні формують нову трудову реальність та суттєво змінюють підходи до управління персоналом. Розглянуто ключові поведінкові риси, мотиваційні чинники, цінності та комунікаційні уподобання цих поколінь, що відрізняють їх від попередніх когорт працівників. У статті окреслено практичні рекомендації щодо формування ефективної взаємодії з поколіннями Z та Alpha, що сприятиме підвищенню їхньої залученості, продуктивності та лояльності в умовах трансформаційного бізнес-середовища. Проаналізовано управлінські виклики, пов’язані з інтеграцією молодих працівників у сучасні організаційні структури. Обґрунтовано доцільність адаптації традиційних підходів до управління персоналом з урахуванням між поколінних відмінностей. Сформульовано практичні рекомендації для менеджерів щодо підвищення ефективності управління організаційною поведінкою молодих працівників. Таким чином, дослідження дозволять поглибити розуміння особливостей організаційної поведінки поколінь Z та Alpha й можуть бути використані для вдосконалення управлінських рішень у сфері управління персоналом з метою підвищення ефективності міжпоколінної взаємодії в сучасних організаціях.