НАПРЯМИ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОЗДАТНОСТІ ВІТЧИЗНЯНИХ ПІДПРИЄМСТВ ЗА УМОВ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ - ГРИЦИНА, Леся (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено напрями підвищення конкурентоспроможності вітчизняних підприємств в умовах євроінтеграційних процесів та зростання глобальних викликів. Обґрунтовано, що посилення конкуренції на внутрішньому й зовнішньому ринках вимагає від підприємств комплексного підходу до зміцнення ринкових позицій, що включає інноваційний розвиток, цифрову трансформацію, модернізацію виробництва, ефективну логістичну стратегію та формування висококваліфікованого персоналу. Особлива увага приділена ролі цифровізації як ключового чинника зростання конкурентних переваг, інтеграції сучасних технологій у бізнес-моделі, впровадженню ERP- та SCM-систем, штучного інтелекту, Інтернету речей та аналітики великих даних. Визначено значення кадрового потенціалу як стратегічного ресурсу підприємства. Наголошено на важливості адаптивних стратегій для забезпечення конкурентоспроможності в умовах воєнного стану, зокрема диверсифікації діяльності, енергоефективності, ризик-менеджменту та використання державних програм підтримки. Зроблено висновок, що стійка конкурентоспроможність можлива лише за умови комплексної адаптації підприємств до євроінтеграційних вимог, інноваційного розвитку та стратегічного управління ризиками.