ВПЛИВ АВТОМАТИЗАЦІЇ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ НА ОРГАНІЗАЦІЮ ТА РЕЗУЛЬТАТИ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ - ДИХА, Марія; КОЛІСНІЧЕНКО, Пауліна; БОДНАР, Іванна; КРИВЕНЧУК, Єлизавета (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті обґрунтовано, що автоматизація бізнес-процесів є прогресивною формою організації діяльності підприємств. Вона забезпечує якісні зміни у функціонуванні підприємств, проявляється на операційному, тактичному та стратегічному рівнях управління. Досліджено сучасні інструменти автоматизації бізнес-процесів: ERP, CRM, BPM-системи, RPA, IA, Low-code / No-code платформи, хмарні рішення для автоматизації. Описано їх характеристики, переваги, обмеження використання. Серед переваг інструментів автоматизації визначено зокрема такі: централізація даних; підвищення точності планування; обробка неструктурованих даних; зниження дублювання інформації; підвищення прозорості та гнучкості операцій; гнучкість у налаштуванні; скорочення витрат на ручну працю; масштабованість; нижчі витрати на інфраструктуру; доступність з будь-якого місця. Обмеженнями автоматизації бізнес-процесів визначено зокрема такі: вартість впровадження; тривалий період адаптації та рівень цифрової грамотності персоналу; потреба в масштабних змінах процесів; потреба у ретельному налаштуванні; залежність від якості введення даних; обмежена користь без інтеграції з іншими системами; працює лише з регламентованими, стабільними процесами; ризик створення «тіньових» IT-рішень; питання кібербезпеки. Описано доцільність впровадження автоматизації бізнес-процесів у різні галузі / сфери діяльності (у виробництво, логістику, банківський сектор, електронну комерцію, сферу обробки документів тощо) залежно від характеристик відповідних інструментів автоматизації. Обґрунтовано основні результати від впровадження інструментів автоматизації: підвищення продуктивності праці та оптимізація операційних процесів; скорочення впливу людського фактора та підвищення надійності бізнес-процесів; підвищення якості управлінських рішень та точності даних; прозорість управління та можливість моніторингу в реальному часі; фінансово-економічні ефекти (зниження прямих операційних витрат завдяки автоматизації ручних операцій; скорочення затрат часу, що підвищує оборотність ресурсів; підвищення точності планування та бюджетування, що сприяє кращому використанню фінансових ресурсів; покращення якості взаємодії з клієнтами, що веде до зростання обсягів продажів і підвищення рівня лояльності); організаційні ефекти та зміни у корпоративній культурі.