ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ ТУРИЗМУ: ВПЛИВ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ ТА СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖ НА ФОРМУВАННЯ ТУРИСТИЧНОЇ ПОВЕДІНКИ - НЕСТОРИШЕН, Ігор; КОСОВСЬКА, Каріна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті проаналізовано особливості цифрової трансформації туристичної галузі через поєднаний вплив штучного інтелекту та соціальних мереж. Розкрито, як інструменти штучного інтелекту сприяють удосконаленню управління туристичними дестинаціями, підвищенню якості обслуговування та формуванню персоналізованих туристичних пропозицій. Висвітлено роль соціальних мереж у формуванні туристичних уподобань, виборі напрямків подорожей та поширенні інформації про туристичні продукти.Окреслено тенденції подальшого розвитку цифрових технологій у туризмі та їх можливий вплив на структуру попиту, організацію туристичних послуг і моделі поведінки споживачів. Також досліджено подальше розширення автоматизації туристичних сервісів та посилення ролі алгоритмічних рекомендацій у формуванні маршруту подорожі.