ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ ОБЛІКУ ТА КОНТРОЛЮ ПУБЛІЧНИХ ЗАКУПІВЕЛЬ БЮДЖЕТНИХ УСТАНОВ В УМОВАХ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - ШИНКАРЕНКО, Ольга; КОЖУШКО, Ольга; КУМАНЕНКО, Владислав (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено особливості організації бухгалтерського обліку та системи контролю публічних закупівель у бюджетних установах в умовах сталого розвитку. Розкрито економічну сутність публічних закупівель та їх роль у системі управління бюджетними коштами. Проаналізовано нормативно-правове забезпечення закупівельної діяльності та визначено специфіку облікового відображення операцій публічних закупівель на різних етапах їх здійснення. Особливу увагу приділено системі внутрішнього та зовнішнього контролю, а також питанням управління корупційними ризиками у сфері публічних закупівель. Обґрунтовано доцільність інтеграції облікових і контрольних процедур із електронною системою закупівель для підвищення прозорості та підзвітності. Запропоновані напрями вдосконалення спрямовані на підвищення ефективності використання бюджетних коштів та формування довгострокових соціально-економічних ефектів. Обґрунтовано напрями вдосконалення обліково-контрольного забезпечення закупівель з урахуванням принципів прозорості, ефективності та сталого розвитку.