МИТНІ ПОСЕРЕДНИКИ ЯК ІНСТИТУЦІЙНА СКЛАДОВА СИСТЕМИ РЕГУЛЮВАННЯ ЗОВНІШНЬОЇ ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ - ДЗЮБИНСЬКИЙ, Андрій; ПАХОЛЮК, Олена; ДЗЮБИНСЬКА, Оксана; МЕЛЬНІКОВА, Марія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено роль митних посередників як інституційної складової системи регулювання зовнішньої торгівлі України. Проаналізовано їх правовий статус, функції та значення у процесі митного адміністрування. Визначено, що митні брокери забезпечують професійний супровід суб’єктів ЗЕД, сприяють прискоренню митного оформлення, зниженню ризиків порушення законодавства та підвищенню прозорості процедур. Розглянуто вплив цифровізації на діяльність брокерів, зокрема впровадження систем «Єдине вікно», NCTS та «єМитниця». Виявлено основні проблеми - фрагментарність нормативної бази, недостатній рівень цифрової інтеграції й відсутність професійної сертифікації. Запропоновано напрями удосконалення інституту митного посередництва з урахуванням вимог Митного кодексу ЄС. Підкреслено, що розвиток митного брокерства сприяє підвищенню ефективності зовнішньої торгівлі та інтеграції України у європейський економічний простір.