СТРАТЕГІЧНІ ОРІЄНТИРИ ОРГАНІЗАЦІЇ МАРКЕТИНГОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ У ЦИФРОВОМУ СЕРЕДОВИЩІ: ВИКЛИКИ ТА МОЖЛИВОСТІ - КУЗЬМИНЧУК, Наталія; ПИСАРЕВСЬКА, Ганна; ДОРОХОВ, Алі Тагмасип огли (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті обґрунтовано теоретичні та практичні засади формування стратегічних орієнтирів маркетингових досліджень підприємств у цифровому середовищі з урахуванням високої турбулентності ринку, появи нових форматів даних та необхідності швидкого прийняття управлінських рішень. Розглянуто роль цифрових інструментів, таких як CRM-системи, ERP, BI-аналітика, SEO та соціальні медіа, у підвищенні точності прогнозів, ефективності маркетингових стратегій і своєчасності управлінських рішень. Показано, що поєднання цифрових технологій із організаційними заходами  ̶  регулярністю маркетингових досліджень, створенням спеціалізованих підрозділів, визначенням KPI та активним зворотним зв’язком із клієнтами  ̶ забезпечує адаптивність підприємства та підвищує його конкурентоспроможність. Обґрунтовано інтеграцію внутрішніх даних компанії (продажі, CRM, поведінка клієнтів) із зовнішньою інформацією (ринкові тренди, дії конкурентів, соціально-економічні фактори) для формування повного аналітичного поля та оперативного ухвалення рішень. Доведено, що централізована система інформаційного забезпечення маркетингових досліджень сприяє підвищенню точності прогнозування, скороченню часу реакції на ринкові виклики, оптимізації витрат і формуванню нових ціннісних пропозицій для клієнтів. Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості застосування запропонованого підходу для удосконалення маркетингової діяльності, планування продажів, розвитку продуктів та комунікацій, зміцнення позицій українських підприємств на національних і міжнародних ринках, а також підготовки персоналу до роботи в умовах цифрової економіки.