ВПЛИВ ПУБЛІЧНИХ ЗАКУПІВЕЛЬ НА РОЗВИТОК КОНКУРЕНТНОГО СЕРЕДОВИЩА В ЕКОНОМІЦІ УКРАЇНИ - ДЕМ’ЯНЕНКО, Тетяна; ЄВЧЕНКО, Вероніка (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено вплив системи публічних закупівель на формування та розвиток конкурентного середовища в економіці України в умовах трансформаційних процесів, європейської інтеграції та воєнного стану. Актуальність дослідження зумовлена вагомою роллю державних закупівель у структурі сукупного попиту, значним обсягом бюджетних ресурсів, що перерозподіляються через закупівельні процедури, а також необхідністю забезпечення прозорості, ефективності та добросовісної конкуренції на ринках товарів, робіт і послуг.У роботі обґрунтовано значення публічних закупівель як інструменту державної економічної політики, здатного безпосередньо впливати на рівень конкуренції, поведінку суб’єктів господарювання та якість ринкового середовища. Проаналізовано функціонування системи електронних закупівель Prozorro, визначено її роль у підвищенні відкритості процедур, зниженні корупційних ризиків та розширенні доступу малого і середнього бізнесу до участі в тендерах. Виявлено позитивні ефекти конкурентних механізмів, зокрема зростання кількості учасників торгів, посилення цінової конкуренції та економію бюджетних коштів.Водночас ідентифіковано ключові проблеми, що стримують розвиток повноцінного конкурентного середовища, серед яких недоброчесні практики учасників, дискримінаційні вимоги тендерної документації, ризики картельних змов, а також обмеження прозорості в умовах воєнного стану. Обґрунтовано необхідність подальшого вдосконалення інституційних механізмів контролю, розвитку антимонопольної політики та підвищення професійної спроможності замовників.Зроблено висновок, що ефективна та конкурентна система публічних закупівель є важливою передумовою сталого розвитку національної економіки, раціонального використання бюджетних ресурсів і зміцнення довіри бізнесу до державних інституцій.