КОРПОРАТИВНА КУЛЬТУРА ЯК МОДЕЛЬ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ОСВІТНЬОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ - БІЛИК, Вікторія; ГРИГОР'ЄВА, Ольга; ДУМАНЕЦЬКИЙ, Вячеслав (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено корпоративну культуру як ключову модель інноваційного розвитку освітньої організації в умовах глобалізації, цифрової трансформації та зростання суспільних вимог до якості освітніх послуг. Актуальність теми зумовлена необхідністю формування конкурентоспроможних закладів освіти, здатних ефективно адаптуватися до динамічних змін зовнішнього середовища, забезпечувати академічну доброчесність і стимулювати розвиток творчого та інтелектуального потенціалу учасників освітнього процесу.У роботі узагальнено теоретичні підходи до трактування сутності корпоративної культури та визначено її специфіку в освітніх організаціях. Обґрунтовано, що корпоративна культура в освіті виконує не лише регулятивну та інтеграційну функції, а й виступає стратегічним ресурсом інноваційної трансформації. Проаналізовано основні складові корпоративної культури освітньої організації, зокрема систему цінностей, норми та правила поведінки, комунікаційні механізми, лідерські практики, символіку та традиції, а також їхній вплив на формування організаційної ідентичності.Особливу увагу приділено ролі лідерства й комунікацій у формуванні культури відкритості до змін, упровадженні цифрових технологій, інноваційних педагогічних методів та розвитку партнерських відносин. Запропоновано інноваційну модель формування корпоративної культури освітньої організації, що має багаторівневу структуру та інтегрує ціннісний, нормативно-організаційний, комунікаційний, лідерський та інноваційний рівні.Зроблено висновок, що цілісна й інноваційно орієнтована корпоративна культура є фундаментом сталого розвитку освітніх організацій, підвищення їх конкурентоспроможності та якості освітніх послуг в умовах цифровізації та глобальних викликів.