СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПОСЛУГ ОСВІТНІХ ЗАКЛАДІВ - ШПИЛЬОВА, Віра; ДЕСЯТОВ, Тимофій; СПІЯН, Анна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Управління якістю освітніх послуг є одним із ключових напрямів удосконалення системи освіти в умовах зростаючих суспільних вимог та інтеграції у світовий освітній простір. Якість освітньої діяльності безпосередньо впливає на конкурентоспроможність закладів освіти, рівень професійної підготовки фахівців та інноваційний розвиток держави. У сучасних умовах цифровізації, глобалізації та соціально-економічних трансформацій посилюється потреба у впровадженні ефективних механізмів управління якістю, орієнтованих на міжнародні стандарти та принципи сталого розвитку освіти. Швидкий розвиток освітніх послуг зумовлює необхідність забезпечення закладами освіти високого рівня гнучкості та адаптивності, а також упровадження сучасних методів менеджменту якості, що передбачає інтеграцію внутрішніх систем контролю з інноваційними моделями організації освітнього процесу. Це зумовлює необхідність наукового дослідження сучасних тенденцій управління якістю освітніх послуг як передумови підвищення ефективності освітньої діяльності та формування конкурентних переваг у національному й міжнародному освітньому просторі.Основною метою дослідження є виявлення та наукове обґрунтування сучасних тенденцій управління якістю послуг освітніх закладів, а також визначення ефективних механізмів і практичних інструментів, здатних забезпечити підвищення результативності освітнього процесу та конкурентоспроможності закладів освіти в умовах глобалізації й цифрової трансформації.За умов інтенсивної глобалізаційної інтеграції та цифрової трансформації питання управління якістю послуг освітніх закладів набуває особливої актуальності. Освітній процес сприймається не лише як соціальна структура, спрямована на формування інтелектуального та культурного потенціалу суспільства, але й як важлива сфера національної конкурентоспроможності. Саме тому управління якістю освітніх послуг стає ключовим чинником забезпечення сталого розвитку суспільства та інтеграції національної освітньої системи у світовий освітній простір. Сучасні тенденції у цій сфері передбачають перехід від формального контролю до системного підходу, що охоплює стратегічне планування, впровадження цифрових технологій та інноваційних методик навчання, розвиток інклюзивності та академічної доброчесності, активну взаємодію із зацікавленими сторонами, а також орієнтацію на міжнародні стандарти якості. Такий комплексний підхід забезпечує підвищення ефективності освітнього процесу, сприяє адаптації випускників до потреб глобального ринку праці та формує інноваційний потенціал освітніх інституцій.Сучасні тенденції управління якістю послуг освітніх закладів характеризуються високою комплексністю, системністю та інтеграцією інноваційних підходів, що передбачають не лише стратегічне планування і цифровізацію процесів, а й забезпечення інклюзивності, академічної доброчесності та формування корпоративної культури якості. Вони спрямовані на гармонізацію внутрішніх стандартів закладів з міжнародними вимогами, адаптацію освітніх програм до потреб глобалізованого ринку праці та зміцнення конкурентоспроможності випускників, що стає важливим критерієм ефективності освітньої діяльності. Виокремлені характерні риси сучасного управління демонструють поступовий перехід від традиційного, формального контролю якості до системного, інтегрованого підходу, який охоплює взаємодію всіх складових освітнього процесу. Такий підхід дозволяє поєднувати внутрішні ресурси закладу, педагогічний потенціал викладачів, очікування студентів та вимоги роботодавців, а також враховувати зовнішні виклики, пов’язані із законодавчими змінами, цифровізацією освіти та глобалізацією освітнього середовища.