СИСТЕМА ЕЛЕКТРОННОГО ДОКУМЕНТООБІГУ ЯК ІНСТРУМЕНТ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ОБЛІКОВИХ ПОЦЕСІВ НА ВІТЧИЗНЯНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ - ЛОПАТОВСЬКИЙ, Віктор; БОГАТЧИК, Людмила; ПОМАРАНСЬКА, Оксана; ЛОПАТОВСЬКА, Оксана (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Визначено, що в умовах стрімкого розвитку інформаційних та цифрових технологій поряд з паперовою формою документообігу активного поширення на вітчизняних підприємствах набуває електронне документування процесів збору, обробки, систематизації та передачі облікової інформації. Проведено дослідження сутності електронного документообігу, встановлено основні принципи його побудови та ключові критерії ефективності. Проаналізовано основні нормативно-правові документи, які регламентують організаційно-правові засади здійснення електронного документообігу. Доведено, що у випадку прийняття рішення про впровадження системи електронного документообігу, на підприємстві потрібно розробити ряд внутрішніх нормативних документів, які б чітко регламентували послідовність роботи з електронними даними, а також встановлювали вимоги до зберігання та захисту інформації в електронному вигляді. Запропоновано алгоритм впровадження системи електронного документообігу на вітчизняних підприємствах.