ІНТЕГРАЦІЯ КОНТРОЛІНГУ З ЦИФРОВИМИ ТЕХНОЛОГІЯМИ В КОНТЕКСТІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - ТЮРІНА, Ніла; НАЗАРЧУК, Тетяна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено теоретико-методичні засади інтеграції контролінгу з цифровими технологіями в системі управління сталим розвитком підприємства. Обґрунтовано роль контролінгу як інструменту координації, планування, аналізу та моніторингу економічних, екологічних і соціальних показників діяльності підприємства. Узагальнено висновки за результатами досліджень зарубіжних та вітчизняних науковців,  визначено не вирішені проблеми за обраним напрямом. Розроблено  методичний  підхід до інтеграції контролінгу з цифровими технологіями в контексті сталого розвитку, що включає: діагностику, цільове проєктування, цифрову інтеграцію, оцінку ефективності, розвиток.  Визначено ключові напрями цифровізації контролінгових процесів із використанням сучасних технологій -  ERP-систем, Business Intelligence, аналітики великих даних, штучного інтелекту та Інтернету речей. Розроблено методичний підхід до формування моделі цифрового контролінгу сталого розвитку, що охоплює етапи діагностики цифрової зрілості підприємства, визначення цілей сталого розвитку, інтеграцію аналітичних індикаторів ESG у цифрові платформи та оцінювання ефективності їх реалізації. Практичну ефективність моделі  та її адаптивність до реалізації з врахуванням галузевих особливостей  підтверджено на прикладі підприємств промисловості, агросектору та сфери послуг. Обґрунтовано, що  впровадження цифрового контролінгу буде сприяти  підвищенню енергоефективності, зниженню ресурсомісткості та розвитку корпоративної соціальної відповідальності. Зроблено висновок, що цифровий контролінг сталого розвитку є інноваційним інструментом стратегічного управління, який забезпечує підвищення конкурентоспроможності підприємства, прозорість бізнес-процесів і узгодження корпоративних цілей із глобальними орієнтирами сталого розвитку.