КЛАСИФІКАЦІЯ БАГАТОКОМПОНЕНТНИХ ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ В МИТНИХ ЦІЛЯХ - БОЙДУНИК, Роксолана; САПОЖНИК, Дмитро (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розглянуто особливості класифікації багатокомпонентних продуктів харчування в митних цілях, оскільки їх класифікації може бути обумовлена схожими з іншими групами товарними характеристиками, багатокомпонентністю складу, а також розширенням асортиментної лінійки продукції, що володіє властивостями, які не завжди однозначно дають змогу ідентифікувати та класифікувати товар. Метою дослідження було на прикладі матеріалів судових справ, пов'язаних із класифікацією багатокомпонентних харчових продуктів (що використовуються як концентрати для приготування перших, других і солодких страв, борошняних кондитерських виробів і напоїв тощо) виявити труднощі, пов’язані з використанням спеціальних знань з визначення характеристик товарів, необхідних для їх однозначної класифікації в митних цілях. Показано, що це безпосередньо впливає на проведення митних процедур щодо цієї групи товарів, зокрема на розмір митних платежів, ПДВ, застосування заборон і обмежень, а класифікація цих продуктів за Товарною номенклатурою ЗЕД викликає певні складнощі у зв'язку з тим, що найчастіше вони не пойменовані в окремих товарних позиціях номенклатури. Запропоновані заходи,  які можуть підвищити ефективність проведеного митного контролю розглянутої групи товарів, а також забезпечити учасників ЗЕД інформацією, необхідною для спрощення класифікації товарів, з метою мінімізувати випадки заявлення неправильного коду через помилки, а також скоротити кількість судових суперечок, що виникають у цій сфері.