КОНЦЕПТУАЛЬНІ ПІДХОДИ ДО ФОРМУВАННЯ ІННОВАЦІЙНОЇ МОДЕЛІ РОЗВИТКУ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ СТАЛОСТІ - САДОВНИК, Олександр; ВОСТРЯКОВ, Олександр; СКІЧКО, Олексій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розглянуто концептуальні підходи до формування інноваційної моделі розвитку аграрних підприємств в умовах посилення глобальних трансформацій, цифровізації та кліматичних викликів. Обґрунтовано актуальність переходу аграрного сектору України до моделі сталого розвитку, що поєднує економічну ефективність, соціальну відповідальність та екологічну збалансованість. Визначено ключові проблеми галузі, серед яких деградація ґрунтів, нестабільність ринків, обмеженість ресурсів, зростання вимог до екологічності виробництва та недостатній рівень розвитку інноваційної інфраструктури.Запропоновано інтегровану науково-практичну модель інноваційного розвитку аграрних підприємств, яка ґрунтується на поєднанні системного, екосистемного, механізмового та модельного підходів. Розкрито зміст ключових компонентів моделі — технологічного, організаційного, економічного, соціального та екологічного — та охарактеризовано їх вплив на довгострокову стійкість підприємств. Показано роль організаційно-економічного механізму, що забезпечує узгодженість між стратегічними цілями сталого розвитку, ресурсним потенціалом та управлінськими рішеннями.Особливу увагу приділено значенню цифровізації, розвитку людського капіталу, формуванню інноваційної культури, взаємодії науки, бізнесу та держави, а також інтеграції українських аграрних підприємств до європейського економічного простору відповідно до вимог Green Deal. Доведено, що впровадження запропонованої моделі сприяє підвищенню інноваційної активності, конкурентоспроможності та екологічної стійкості аграрних підприємств, створюючи передумови для їхнього довготривалого збалансованого розвитку та зміцнення продовольчої безпеки країни.