HR-АНАЛІТИКА І BIG DATA ЯК ІНСТРУМЕНТИ ЦИФРОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ ЛЮДСЬКИХ РЕСУРСІВ - КОБЕЦЬ, Дмитро (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті розглядається актуальна проблема використання HR-аналітики та технології Big Data в управлінні людськими ресурсами сучасного підприємства. Автори підкреслюють важливість цифрової трансформації та оптимізації обробки великих масивів даних для ефективного управління персоналом в умовах швидких інформаційних обмінів та впровадження диджитальних технологій. Незважаючи на численні дослідження HR-аналітики та Big Data в контексті цифровізації економіки, автори вказують на відсутність ґрунтовного аналізу напрямів, переваг, проблем і перспектив застосування цих інструментів в управлінні людськими ресурсами. Метою статті є аналіз зазначених аспектів використання HR-аналітики та Big Data в кадровому менеджменті. У статті проводиться аналіз літератури з даної проблематики, визначається сутність і взаємозв'язок HR-аналітики та Big Data, їх основні напрями застосування. На основі узагальнення здобутих результатів виокремлюються переваги, проблеми та перспективи використання HR-аналітики й Big Data в управлінні людськими ресурсами. Основними напрямами використання Big Data в роботі з персоналом є обмін контентом про вакансії, профілювання кандидатів, комунікація між рекрутерами і претендентами, аналіз організаційних зв'язків, розробка кадрової стратегії. HR-аналітика застосовується для планування кадрових рішень, аналізу кадрового потенціалу, побудови кар'єри, рекрутингу та оцінки персоналу. Ключовими перевагами є оптимізація прийняття управлінських рішень, створення сприятливого комунікаційного середовища, врахування запитів і очікувань претендентів. Проблемами впровадження є низька умотивованість менеджерів, неготовність персоналу, відсутність моделей роботи. Серед перспектив - створення єдиного комунікаційного середовища, використання універсальних цифрових інструментів планування та аналізу, упровадження експериментальних моделей роботи. HR-аналітика та Big Data є ефективними інноваційними інструментами цифрового кадрового менеджменту. Їх застосування дозволяє оптимізувати процес прийняття управлінських рішень, створити продуктивне комунікативне середовище із врахуванням вимог компанії та очікувань претендентів. Подальші дослідження мають бути спрямовані на апробацію цих інструментів на підприємствах різних галузей і навчання менеджерів їх ефективному використанню.