ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ ЗАСАДИ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ ТУРИЗМУ В КАРПАТСЬКОМУ РЕГІОНІ - ДАНИЛО, Ярослав (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті досліджено комплексний розвиток регіонів України з особливим фокусом на туристичний сектор, розглянутий через призму державної регіональної політики. На основі аналізу туризму як злиття природних ресурсів та туристичної привабливості, включаючи інтеграцію кількох суміжних областей, нами розглянуто туристичний потенціал окремих областей та територіальних громад. Встановлено, згідно з Законом України «Про засади державної регіональної політики», державна регіональна політика визначається як система заходів, спрямованих на покращення якості життя на основі раціонального використання ресурсів та культурної унікальності регіонів. При вивченні державної регіональної політики відображено стратегічну інтеграцію туристичної галузі як фундаментального аспекту регіонального розвитку, акцентуючи на ефективному використанні природних і культурних ресурсів. Запропоновано розробку організаційно-економічних засад для підтримки та розвитку туристичного сектору в контексті державної політики. Запропоновано створення механізмів для міжрегіональної інтеграції та співпраці, які сприятимуть синергії та розвитку туризму на регіональному рівні. Окрема увага приділяється потребі в створенні комплексних програм та проєктів, що підтримуватимуть стійке використання туристичних ресурсів та сприятимуть культурному та економічному зростанню. Задраповано практичні рекомендації щодо формування ефективної регіональної політики, зокрема розвитку синергетичних моделей управління, які дозволяють оптимізувати взаємодію між різними елементами туристичної інфраструктури. Визначено, що важливою складовою є створення організаційних умов для інтеграції туристичного потенціалу та ресурсів різних регіонів, що може значно підвищити їх конкурентоспроможність та привабливість. Розроблено стратегічні напрямки та механізми для вдосконалення регіональної політики в галузі туризму, враховуючи сучасні тенденції та виклики. Зроблено значний внесок у дослідження проблематики комплексного розвитку регіонального туризму, забезпечуючи новий погляд на можливості та стратегії оптимізації туристичної діяльності в контексті державної політики.