ІННОВАЦІЙНИЙ ПОТЕНЦІАЛ МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА: СУТНІСТЬ ТА ОСОБЛИВОСТІ - ГРИНЬКО, Тетяна; БАЗИК, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті висвітлено актуальні питання щодо потенціалу малого та середнього підприємництва (МСП), що є важливим фактором економічного розвитку будь-якої країни. Інноваційний потенціал підприємства – це здатність організації генерувати нові ідеї та впроваджувати їх у своїй діяльності. Це складний показник, що включає різні аспекти, які впливають на здатність компанії бути інноваційною. У дослідженні наведено ключові аспекти, що визначають інноваційний потенціал МСП, а саме: економічне зростання – МСП сприяють створенню нових робочих місць та забезпечують гнучкість економіки, оскільки швидко реагують на зміни ринку; інновації – малі та середні підприємства часто є джерелом нових ідей та технологій, оскільки мають менші бюрократичні бар'єри та більш гнучкі структури; конкуренція – МСП сприяють підвищенню рівня конкуренції на ринку, що стимулює великі компанії до підвищення ефективності та покращення якості продукції та послуг; соціальний аспект – малі та середні підприємства часто є основою для розвитку місцевих громад, надаючи робочі місця та підтримуючи місцеву економіку; глобалізація – МСП можуть успішно виходити на міжнародні ринки, сприяючи експортному потенціалу країни. Основні виклики для МСП включають доступ до фінансування, регуляторні бар'єри, нестачу кваліфікованих кадрів та необхідність адаптації до технологічних змін. Підтримка з боку держави, бізнес-інкубаторів та інших організацій може значно покращити умови для розвитку МСП. Проведено аналіз малих та середніх підприємств та надано відповідні кроки створення ефективного інноваційного потенціалу МСП. Наведено ключові елементи інноваційного потенціалу, а саме: ресурсна база, організаційна структура та культура, дослідження та розробки (R&D), інформаційне забезпечення, патентна та ліцензійна діяльність, маркетинг інновацій, менеджмент інновацій. Інноваційний потенціал є ключовим фактором для забезпечення довгострокової конкурентоспроможності та успіху підприємства на ринку. Він дозволяє компанії не лише реагувати на зміни в зовнішньому середовищі, але й активно формувати нові ринкові можливості.