РОЛЬ СУЧАСНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ ТА ТЕХНОЛОГІЙ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ DIGITAL-ЕКОНОМІКИ - ЧАЙКОВСЬКА, Інна; ТКАЧ, Тарас; ЧАЙКОВСЬКИЙ , Максим (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті розглянуто вплив наскрізної автоматизації та цифровізації на економіку та економічну безпеку підприємства. Встановлена двохаспектність даного впливу: як нові можливості та нові загрози і ризики. У роботі запропоновано сформувати цифрову екосистему як складову економічної безпеки підприємства з метою забезпечення економічної безпеки підприємства в умовах Digital-економіки. Дана цифрова екосистема повинна поєднувати використання новітніх технологій (штучний інтелект, машинне навчання, хмарні обчислення, аналітика великих даних, прогнозне моделювання, розширена та віртуальна реальність, промисловий Інтернет речей) разом із новітніми інформаційними системами (ERP, HRM, MES, CRM, PRM, SCM та ін.) з метою збору, зберігання, обробки та поширення інформації стосовно різних аспектів економічної безпеки підприємства. Дана інформація сприятиме активному виявленню, аналізу, оцінці впливу ризиків на функціонування підприємства в умовах Digital-економіки, а також для прийняття ефективного обґрунтованого управлінського рішення з метою управління ризиками (управлінськими, інформаційними, кадровими, технологічними та ін.). Саме такий підхід дозволить підвищити рівень економічної безпеки підприємства за умов цифровізації.