ВПЛИВ ІННОВАЦІЙНОСТІ ЗОВНІШНЬОТОРГОВЕЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ТРАНСПОРТУ НА ФОРМУВАННЯ ЇХ КОНКУРЕНТНИХ ПЕРЕВАГ - ГРЕЧАН, Алла; БІЛІК, Володимир (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті визначено особливості впливу інноваційності зовнішньоторговельної діяльності транспортних підприємств на формування їх конкурентних переваг. Виділено і проаналізовано специфічні ознаки зовнішньоторговельної діяльності підприємств транспорту, які є напрямами активного впровадження інноваційних рішень. Узагальнено основні аспекти та чинники, що сприяють ефективному впровадженню інноваційних технологій у сфері міжнародних перевезень.Визначено ключові конкурентні переваги, які здатні отримати транспортні підприємства завдяки інноваціям, такі як підвищення якості обслуговування, зниження операційних витрат, покращення екологічної відповідальності та адаптивності до ринкових змін. Обґрунтовується необхідність постійного моніторингу новітніх технологічних рішень і дослідження ринкових тенденцій для забезпечення стабільного розвитку транспортних підприємств. Висвітлюються перспективи подальших досліджень, зокрема розробка стратегій інтеграції транспортних систем з іншими галузями економіки для створення комплексних міжнародних логістичних рішень.