СУТНІСТЬ ТА МЕХАНІЗМИ ІНВЕСТУВАННЯ В ЖИТЛОВУ НЕРУХОМІСТЬ - КАПУСТИНСЬКИЙ, Руслан (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Автором у статті описано, що погіршення економічної ситуації в Україні через бойові дії викликає потребу в ретельному аналізі, плануванні та пошуку шляхів залучення інвестицій в сферу житлової нерухомості. Руйнація значної частини житлового фонду, значний обсяг внутрішньої міграції населення через втрату житла на територіях насамперед наближених до активних бойових дій гостро ставить питання аналізу та вдосконалення існуючих механізмів інвестування в житлову нерухомість заради пошуку нових інвесторів в середині країни та з-за кордону. Автором розглянуто сутність та особливості інвестування в житлову нерухомість в Україні. Розглянуто діючі нормативно-правові документи, які урегульовують сферу інфестицій в житлову нерухомість та наведено основні джерела інвестицій відповідно до чинного законодавства. Визначено основні цілі інвесторів та основних суб’єктів ринку житлової нерухомості. Наголошено на тому, що значну частку інвестицій в житлову нерухомість займають інституційні інвестори. Наведено класифікацію основних форм інвестицій в нерухомість відповідно до принципу побудови капіталу (на основі власного, позикового та змішаного капіталу). Визначено основні механізми фінансування об’єктів житлової нерухомості: фонди фінансування будівництва, емісія цільових облігацій, фонди операцій з нерухомістю, інститути спільного інвестування; досліджено їх особливості, висвітлено основні переваги та недоліки відносно фінансової безпеки інвестора та зі сторони регулятора – держави. Розглянуто доволі популярний в наш час, але законодавчо нерегульований спосіб інвестування в нерухомість – інвестиційний договір з забудовником; наголошено на його ризиках. Зазначено, що ризик втрати нерухомості або інвестованих власних грошових активів завжди залишається в інвестора незалежно від виду інвестиційного механізму.