ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БАНКІВСЬКОЇ ЛІКВІДНОСТІ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - ГАРКУША, Юлія; АНТОНЮК, Анастасія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті досліджено теоретичні та методичні основи забезпечення банківської ліквідності. Визначено сутність понять «ліквідність банку» та «ліквідність банківської системи». Визначено зовнішні та внутрішні фактори впливу на стан банківської ліквідності. У дослідженні проведено аналіз дотримання вітчизняними банками нормативів ліквідності. Визначено стан банківської ліквідності відповідно до коефіцієнта ліквідного співвідношення наданих кредитів до залучених депозитів банківською системою. Визначено частку цінних паперів у структурі активів банків та окремо частку державних цінних паперів. Зроблені висновки та запропоновані пропозиції удосконаленні процесу забезпечення ліквідності банківської системи України, серед яких: гармонізація фіскальної та монетарної політики, спрямованої на відновлення економічної діяльності; активізація банківського кредитування, шляхом надання гарантій Кабінету Міністрів України, особливо важливим галузям; зниження рівня ключової ставки, зважаючи на низький рівень споживчої інфляції та на фактори інфляційних процесів, які в основному є немонетарними.