РОЛЬ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ ШЛЯХОМ ПОДОЛАННЯ БАР’ЄРІВ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ - ВЕРБИЦЬКА, Галина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Мета статті полягає у проведенні аналізування існуючих бар’єрів інноваційного розвитку в Україні та формуванні механізмів публічного управління щодо підтримки та розвитку інновацій з метою забезпечення економічної безпеки держави. У дослідженні використано наукові методи індукції та дедукції, аналізу та синтезу, порівняння. Результати дослідження показали, що промисловість України потребує докорінної модернізації для активізації інноваційної діяльності. Понад три чверті вітчизняного експорту займають сировина та напівфабрикати. Це робить економіку вразливою до коливань світових цін на сировинні товари та знижує її конкурентоспроможність. Зменшення залежності від експорту сировини і збільшення частки продукції з високою доданою вартістю є критично важливими для економічної стабільності та зростання вітчизняної економіки. Доведено, що інвестування в новітні технології, розвиток інфраструктури та підтримка науково-дослідних робіт є ключовими кроками для забезпечення конкурентоспроможності та економічної безпеки держави. Визначено бар’єри інноваційного розвитку підприємств. Серед них постійні обстріли, розширення зони бойових дій, часті відключення електроенергії, нестача власних фінансових ресурсів, відсутність податкових пільг для вітчизняних інноваційних підприємств, слабкі зв'язки між промисловістю та провідними науковими установами і вищими навчальними закладами, а також поганий інвестиційний клімат держави. У статті запропоновано комплекс заходів щодо подолання цих бар’єрів, включаючи розробку ефективних механізмів публічного управління, стимулювання інвестицій у технологічні нововведення та посилення співпраці між органами публічного управління, промисловістю та науковими установами. Виконання цих заходів дозволить Україні подолати існуючі бар'єри, здобути перемогу у війні, відбудувати економіку та стати успішною країною.