МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД ОЦІНЮВАННЯ ЯКОСТІ БАНКІВСЬКИХ АКТИВІВ В КОНТЕКСТІ РИЗИКО-ОРІЄНТОВАНОГО ПІДХОДУ - ТАРАСЕВИЧ, Наталія; КАРІМОВ, Кіріл (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті досліджено міжнародний досвід оцінювання якості банківських активів в контексті ризико-орієнтованого підходу. Зазначено, що якість активів  банківської установи можна визначити як інформацію про властивості, параметри активів, що забезпечують стійке та надійне функціонування банку  як системи, що дозволяє розвиватися, адаптуватися до внутрішніх та зовнішніх змін ринкового середовища та  виконувати певні функції в економіці країни. Визначено, що процеси інтеграції у банківській сфері, використання новітніх технологій підштовхують до необхідності вдосконалення існуючих та створення нових систем оцінювання банківських активів та регулювання відповідних ризиків банку. Обґрунтовано,  що  процеси лібералізації економічних відносин підсилюють тиск на розвиток міжнародних стандартів банківської діяльності та можливостей їх впровадження в Україні. За результатами дослідження пропонується концепція  реалізації саме ризико-орієнтованого підходу до оцінювання якості активів.  На основі оцінювання банків за цією методологією  обґрунтовується стратегія контролю, включаючи необхідність у механізмах раннього втручання; «життєздатність» банківської установи на прогнозі одного року і стійкість стратегії банку протягом трьох років; адекватність власного капіталу та рівень ліквідності банку для управління ризиками.