ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА КУЛЬТУРА ПЕРСОНАЛУ ТРАНСПОРТНОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ В УМОВАХ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ - СПІЦИНА, Ангеліна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті обгрунтовано доцільність розгляду інтелектуальної культури в системі управління персоналом транспортної галузі України в умовах євроінтеграції, розкрито її суть та структуру. Акцентовано на необхідності розвитку культури мислення, культури дії та культури спільної праці як різновиду інтелектуальної культури персоналу транспортної галузі. Інноваційне суспільство – це високоінтелектуальна спільнота, для якої характерне інтелектуальне пізнання, прагнення до постійного підвищення якості інтелектуальної діяльності та реалізації власних ідей. Інновація як один із елементів культури відображає феномен новизни у процесі модернізації транспортної галузі.Інтенсивна розбудова наукового потенціалу впливає на стан інтелектуальної культури у суспільстві, наслідком чого стає винахідництво, раціоналізаторство й освоєння принципово нових технологій пошуку, поширення, трансляції знань у соціально-економічному просторі з метою забезпечення конкурентних переваг підприємств в умовах ринкової економіки. Визначено взаємозвязок між організаційною, інноваційною і інтелектуальною культурою. Виділено інструментальний і морально-етичний складники інтелектуальної культури в системі управління персоналом.