ЕЛЕКТРОННЕ УРЯДУВАННЯ ЯК ІНСТРУМЕНТ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БАЛАНСУ ІНТЕРЕСІВ ГРОМАДЯН І ДЕРЖАВИ - КРАВЕЦЬ, Ірина; МИКУЛЕЦЬ, Микола; МАТІЙЧУК, Надія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті розкрито сутність електронного урядування та його роль у забезпеченні державного управління в сучасних умовах. Визначено, що електронне урядування  є способом організації державної влади за допомогою систем локальних інформаційних мереж та сегментів глобальної інформаційної мережі. Це забезпечує функціонування органів влади в режимі реального часу та робить максимально простим і доступним щоденне спілкування громадян, юридичних осіб, неурядових організацій з ними.Організація електронного урядування пов’язана з розвитком електронної демократії. Головною складовою електронного урядування є електронний уряд — єдина інфраструктура міжвідомчої автоматизованої інформаційної взаємодії органів державної влади та органів місцевого самоврядування з громадянами та суб'єктами господарювання. Взаємодія електронного уряду із суспільством відбувається шляхом реалізації механізмів електронного урядування на різних рівнях : організація зворотного зв'язку уряду з громадянами, відносини держави з бізнесом, відносини уряду з чиновниками або службовцями, автоматизація відносин і документообігу між відомствами. Зазначено, що найважливішим напрямом у сфері електронного урядування є електронні послуги, бо саме вони стосуються кожного громадянина.  Роль електронного урядування визначається врахуванням інтересів усіх сторін суспільних відносин. Реалізація механізмів е-урядування базується на суспільно-політичній активності громадян, обговоренні соціально значущих для суспільства питань і прийняття загальних розумних та обґрунтованих рішень.Наголошено на існуванні певних ризиків від упровадження інформаційних технологій в системі е-урядування, однак одночасно вони сприяють розвитку усіх сфер життя, посилюють демократію, підвищують активність населення у суспільно-політичному житті, забезпечують контроль і вплив на публічну владу, оптимізують публічні процеси. Зроблено висновок, що розбудова державою онлайн-сервісів у ключових сферах, забезпечить оперативний доступ населення до необхідних послуг та ресурсів, зробить державні процеси більш відкритими та ефективними, сприяючи верховенству права та утвердженню демократичних стандартів співіснування усіх учасників суспільних відносин.