МІСЦЕ ДИПЛОМАТИЧНОГО ПРОТОКОЛУ В РОЗВИТКУ МІЖНАРОДНИХ ЕКОНОМІЧНИХ ВІДНОСИН - ВОРОНОВА, Олена (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Метою наукової статті є висвітлення місця дипломатичного протоколу у розвитку міжнародних економічних відносин. Виявлено, що економічна дипломатія є особливою сферою системи міжнародних економічних відносин. Встановлено, що важливу роль у здійсненні економічної демократії відіграє дипломатичний протокол. З’ясовано, що дипломатичний протокол являє собою сукупність правил, традицій і звичаїв, яких дотримуються уряди, міністерства закордонних справ, дипломатичні представництва та інші офіційні особи під час міжнародного спілкування. Визначено, що основою дипломатичного протоколу є правила міжнародної ввічливості, закріплені Віденською конвенцією про дипломатичні відносини 1961 р. Виявлено, що правила та норми дипломатичного протоколу регулюють практично всі форми зовнішньополітичного та міжнародного економічного співробітництва. Встановлено, що дипломатичний етикет і церемоніал є органічними частинами дипломатичного протоколу. Визначено, що положення демократичного протоколу у сфері зовнішньоекономічної діяльності надають діловому світу універсальні та загальновизнані правила поведінки, сприяють взаєморозумінню між представниками різних країн, роблять їх спілкування гармонійним, приємним і корисним, активно сприяють розвитку політичного, економічного та соціально-культурного середовища.