КОМПЛЕКСНИЙ ПІДХІД ДО ОЦІНЮВАННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ, ЕКОЛОГІЧНОЇ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВОЇ БЕЗПЕКИ СУБ’ЄКТІВ АГРОБІЗНЕСУ - БОГДАНЮК, Ігор (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Статтю присвячено розробці комплексного підходу оцінювання економічної, екологічної та організаційно-правової безпеки суб’єктів агробізнесу. Метою дослідження є аналіз, систематизація, узагальнення наявних теоретико-методичних засад забезпечення безпеки суб’єктів господарювання та розробка комплексного підходу до оцінювання економічної, екологічної та організаційно-правової безпеки аграрних підприємств.Наведено ключові аспекти оцінювання, серед яких економічна безпека, екологічна стійкість та організаційно-правова безпека. Оцінювання економічної безпеки включає аналіз фінансових показників, стабільності капіталу та ефективності використання ресурсів, що дозволяє аграрним підприємствам оптимізувати свою діяльність та адаптуватися до змінюваних умов. Екологічна безпека є важливою складовою для аграрного бізнесу, оскільки підприємства залежні від природних ресурсів та стикаються з ризиками, пов’язаними з кліматичними змінами. Організаційно-правова безпека є не менш важливим фактором, адже зміни в законодавстві, нові вимоги до сертифікації, ліцензування, а також інші правові ініціативи можуть суттєво впливати на діяльність підприємств.. Запропоновано комплексний підхід до оцінювання рівня безпеки агропідприємств, що включає багатофакторний аналіз, моделювання сценаріїв та використання цифрових технологій для підвищення точності прогнозів та прийняття управлінських рішень.