ВПЛИВ ФІНАНСОВИХ ІННОВАЦІЙ НА РИНКОВІ ВІДНОСИНИ МІЖ BITCOIN ТА НАФТОЮ - КОТВИЦЬКА, Наталія; СКЛЯРЕНКО, Олена; ШАРОВА, Світлана; ЩЕРБАТИХ, Денис (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У цій статті досліджується взаємозв'язок між криптовалютою Bitcoin та нафтовими ринками на прикладі декількох інструментів, включаючи ф'ючерси на нафту марок WTI та Brent, ф'ючерси E-mini та біржовий фонд нафти США ETF (USO), за період з 2020 до 2024 року. Використовуючи коінтеграційний аналіз, кореляційні метрики та показники волатильності, було виявлено чіткі закономірності між різними інструментами нафтового ринку. В той час як прямі ф'ючерси на нафту не демонструють значної коінтеграції з Bitcoin, USO ETF демонструє слабку коінтеграцію, незважаючи на те, що має найнижчу кореляцію (0,2952) серед усіх досліджених інструментів. Аналіз волатильності показує, що USO демонструє нижчу волатильність (0,3761) порівняно з ф'ючерсами на нафту WTI (0,6294) та Bitcoin (0,6107), що свідчить про стримуючий вплив фінансових продуктів, орієнтованих на роздрібну торгівлю. Кореляційний аналіз показує помірний позитивний зв'язок між криптовалютою Bitcoin та нафтовими ф'ючерсами (0,38), але цей зв'язок значно варіюється в часі та між різними інструментами. Отримані дані свідчать про те, що спосіб доступу інвесторів до нафтових ринків суттєво впливає на зв'язок активу з криптовалютою, що підкреслює важливість структури фінансових продуктів у міжринковій динаміці. Отримані результати мають практичне значення для диверсифікації портфелів, управління ризиками та аналізу ринкової структури в епоху зростаючої інтеграції між традиційними та цифровими фінансовими ринками. Результати дослідження сприяють вивченню того, як фінансові інновації впливають на відносини між криптовалютами та товарними ринками, і свідчать про те, що точки доступу до ринку мають таке ж значення, як і відносини між активами, що лежать в їх основі.