УПРАВЛІННЯ ІННОВАЦІЙНИМ РОЗВИТКОМ ТЕРИТОРІЙ В РЕАЛІЗАЦІЇ КОНЦЕПЦІЇ SMART-CITY - ХРУЩ, Ніла (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті розглядаються питання, пов’язані з завданнями управління інноваційним розвитком територій. Встановлено, що одним із сучасних трендів розвитку суспільства є повсюдне застосування цифрових технологій, які набули якості необхідного засобу  життєзабезпечення і вдосконалення послуг і бізнес-процесів в усіх сферах суспільного життя. Результативність діджиталізації та ефективне управління змінами  призводить до  необхідності застосування інноваційних стратегій розвитку, сприяє отриманню конкурентних переваг та стійких ринкових позицій. Створення інноваційного високотехнологічного середовища з розвиненою інформаційно-комунікаційною інфраструктурою є характерною рисою концепції smart city, що зумовлює зростання обсягів інвестування в інновації. Констатовано, що пошук ефективних механізмів управління інноваційними розвитком територій є актуальним завданням. Метою статті є розроблення рекомендацій щодо формування інноваційної стратегії розвитку територій в контексті урахуванням тенденції концепції smart city. Діджиталізація призводить до широкого застосування для збору даних сукупність різноманітних технічних пристроїв з подальшим їх опрацюванням сучасними методами.  Це зумовлює розроблення відповідних стратегій інноваційного  розвитку територій. Для їх ефективної імплементації рекомендується використовувати інструментарій сценарного прогнозування, який на основі ретроспективного аналізу дозволяє підвищити здатність регіональної інноваційної системи своєчасно реагувати на виклики та збурення. З метою повної і всебічної реалізації потенційних можливостей територій пропонується широке використання смарт-спеціалізації, як дієвого інструменту регіонального розвитку. Стратегія смарт-спеціалізації є потужним інструментом впровадження інновацій особливо для «депресивних» регіонів, що сприятиме їх виходу на новий рівень розвитку.