ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ТЕМНОГО ТУРИЗМУ В УКРАЇНІ В УМОВАХ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ - ПАНЬКІВ, Наталія; ВЕЛИЧКО, Тетяна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті проаналізовано сутність, теорії та історію зародження темного туризму зокрема, проведено детальну класифікацію даного виду туризму на його окремі підвиди: туризм катастроф, містичний туризм, танатотуризм та некропольський туризм, що відображають різноманіття мотивацій та об'єктів відвідування. Окремо розглянуто міжнародний досвід темного туризму в умовах війни та у післявоєнний період. Підкреслено важливість популяризації темних турів з метою збереження історичної пам’яті, формулювання національної свідомості та вшанування жертв трагічних подій. Проаналізовано можливості розвитку темного туризму в Україні під час війни та у післявоєнний період, а також оцінює його сучасний стан. Розроблено авторський тур «Поріг невидимого: між пам’яттю і радіацією» та подано практичні рекоменації щодо шляхів вдосконалення використання ресурсів для темного туризму в Україні. Обгрунтовано, що темний туризм в Україні має великий потенціал для розвитку, але для його реалізації необхідно здійснити комплексний підхід, що включатиме етичні, культурні, економічні та соціальні аспекти. Загалом, темний туризм є важливим інструментом в контексті національної самоіндентифікації та культурного відновлення. За результатами досліджень запропоновано низку практичних рекомендацій щодо шляхів вдосконалення використання ресурсів для розвитку темного туризму в умовах війни та у післявоєнний період.