СТРАТЕГІЧНІ ЗМІНИ НА ПІДПРИЄМСТВАХ БУДІВЕЛЬНОЇ ГАЛУЗІ: КОНЦЕПТУАЛЬНА СУТНІСТЬ ТА ФАКТОРИ ВПЛИВУ - МИКОЛАЙЧУК, Ірина; ОРАЄВСЬКИЙ, Антон (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено концептуальні засади стратегічних змін в управлінні соціально-економічними системами. Проаналізовано головні виклики функціонування будівельної галузі України в умовах трансформаційної економіки. Розкрито сутність поняття «стратегічні зміни», охарактеризовано їх класифікаційні ознаки та визначено ключові зовнішні й внутрішні фактори, що зумовлюють необхідність їх реалізації. Здійснено аналіз факторів зовнішнього середовища впливу на стратегічні зміни підприємств будівельної галузі за допомогою PESTEL-аналізу. Особливу увагу приділено внутрішньоорганізаційним аспектам управління змінами, зокрема розвитку кадрового потенціалу, корпоративної культури та інноваційної спроможності. Обґрунтовано роль стратегічних змін як ключового інструменту забезпечення стійкості, гнучкості та конкурентоспроможності будівельних підприємств. Запропоновано практичні орієнтири щодо удосконалення управління стратегічними змінами у будівельній галузі України. Результати дослідження спрямовані на підвищення ефективності прийняття управлінських рішень у сфері стратегічного розвитку та післявоєнного відновлення будівельної галузі України.