ЕВОЛЮЦІЯ КОНЦЕПЦІЙ МАРКЕТИНГУ: ВІД КЛАСИЧНОГО ОБМІНУ ДО СПОЖИВЧОГО ДОСВІДУ - ЯНОВСЬКА, Вікторія; ПИЛИПЕНКО, Олена; ТВОРОНОВИЧ, Вікторія; УСТІЛОВСЬКА , Анастасія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено еволюцію маркетингових концепцій та моделей від класичної транзакційної логіки обміну до сучасних реляційних, цифрових та експерієнційних підходів. Здійснено системний аналіз ключових характеристик кожної концепції, визначено їхні переваги та обмеження, а також показано, як вони впливають на ефективність взаємодії зі споживачем та довгострокову цінність клієнта. Особлива увага приділяється інтеграції поведінкових, когнітивних та технологічних аспектів у реляційному та цифровому маркетингу, а також використанню сучасних інструментів аналітики, CRM-систем, платформ управління даними та технологій штучного інтелекту для персоналізації взаємодії та оптимізації маркетингових рішень. Розглянуто сучасні моделі цифрового маркетингу, зокрема підходи 5E і 7E, які акцентують увагу на життєвому циклі споживчого досвіду та багатовимірній взаємодії із брендом у фізичному, цифровому та змішаному середовищах. У статті окреслено історичні етапи розвитку маркетингових концепцій, що відображають зрушення від транзакційного до реляційного, цифрового та експерієнційного маркетингу, демонструючи, як парадигмальні зміни в маркетинговому мисленні втілюються у стратегіях бізнесу, формах комунікації, управлінських пріоритетах та використанні технологій для формування ціннісно-орієнтованого та людиноцентричного підходу. Стаття демонструє, що трансформація маркетингу є безперервним процесом, у якому зміна парадигм відображає адаптацію до динамічного середовища, технологічного прогресу та зміни поведінки споживачів, що, у свою чергу, дозволяє компаніям створювати довгострокову цінність і стратегічну перевагу у сучасній цифровій та мережевій економіці.