РЕКЛАМА ТА PR ЯК ІНСТУМЕНТИ ВПЛИВУ У МАРКЕТИНГУ КРЕАТИВНИХ ІНДУСТРІЙ - ЛИСИЦЯ, Надія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті проаналізовано використання інструментів впливу на споживачів у маркетингу креативних індустрій. Визначено сутність маркетингу креативних індустрій.    Головна відмінність у тому, що маркетинг креативних індустрій працює не тільки з раціональною вигодою, а й з емоційною цінністю, унікальністю та культурним сенсом. У креативних індустріях головна сила впливу – це емоції, унікальність та культурний контекст. Тут споживач купує не лише товар чи послугу, а й досвід, естетику, ідентичність. Таким чином, креативний маркетинг – це не лише набір інструментів просування, а ціла стратегія, що поєднує креативність, культурну цінність і бізнес-мислення.  Встановлено, що інструменти впливу на споживачів  реклама та  PR у маркетингу креативних індустрій мають не лише комерційну, а й емоційно-культурну складову. Вони працюють на стику економіки, культури та психології. З'ясовано, що важлива не тільки раціональна вигода, емоційна цінність, а й унікальність і культурне значення. Творчість забезпечується системою інструментів впливу, серед яких  важливу роль відіграють реклама та PR. Отже: реклама надає інструменти впливу для яскравої подачі ідей, PR забезпечує контекст, довіру і соціальну значимість. Разом вони підсилюють один одного і роблять маркетинг креативних індустрій живим і впливовим.. Вони вирішують різні, але взаємодоповнюючі завдання.