ВИКОРИСТАННЯ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ІНСТРУМЕНТІВ ЦИФРОВІЗАЦІЇ В КОНТЕКСТІ УПРАВЛІННЯ КЛЮЧОВИМИ БІЗНЕС-ПРОЦЕСАМИ ПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ В УКРАЇНІ - ПЛОТНІКОВ, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У даній науковій статті розглянуто теоретико-методичні та прикладні засади цифрової трансформації переробних підприємств України в умовах розвитку цифрової економіки. Автором доведено, що цифровізація є ключовим чинником підвищення ефективності управління, гнучкості та стійкості виробничих систем.На основі статистичних даних здійснено аналіз динаміки цифрової інтегрованості підприємств промислового сектору за 2018–2024 рр., який засвідчив поступове зростання питомої ваги підприємств із доступом до мережі Інтернет та підвищення цифрової залученості персоналу. Виявлено позитивну тенденцію використання соціальних медіа, веб-сайтів і хмарних обчислень, проте встановлено нерівномірність темпів упровадження інноваційних технологій.Проведено емпіричне дослідження на прикладі підприємств ПАП «Агропродсервіс», ТОВ «К-Агроінвест Трейд», ПрАТ «Тернопільський молокозавод», ПрАТ «ТерА» та ПрАТ «Пивоварня «Опілля», яке підтвердило диференційований характер цифровізації за рівнем технологічної зрілості, масштабом застосування та функціональним охопленням бізнес-процесів.Визначено, що найвищий рівень цифрової інтеграції демонструють підприємства, які впровадили комплексні ERP-, CRM-, MES- і SCM-системи, технології AI та Big Data.Окреслено ключові проблеми цифровізації – обмежене фінансування, дефіцит цифрових компетенцій, фрагментованість ІТ-інфраструктури, недостатній рівень кібербезпеки та нерівномірність розвитку регіональної цифрової інфраструктури.Запропоновано напрями підвищення ефективності цифрової трансформації, зокрема розширення державної підтримки інновацій, підготовка кадрів з ІТ-компетенціями, посилення співпраці бізнесу з технологічними партнерами та впровадження єдиних стандартів цифрової взаємодії у ланцюгах постачання.Відзначено те, що подальша інтеграція цифрових технологій у бізнес-процеси переробних підприємств має стратегічне значення для підвищення їх конкурентоспроможності, інноваційної спроможності та сталого розвитку в умовах цифрової економіки України. подальша інтеграція цифрових технологій у бізнес-процеси переробних підприємств має стратегічне значення для підвищення їх конкурентоспроможності, інноваційної спроможності та сталого розвитку в умовах цифрової економіки України.Результати дослідження мають практичне значення для формування стратегій управління цифровими змінами, підвищення конкурентоспроможності та сталого розвитку переробних підприємств України.