ФІНАНСОВИЙ МЕНЕДЖМЕНТ ЯК СТРАТЕГІЧНА ОСНОВА АНТИКРИЗОВОГО УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ - ГАВЛОВСЬКА, Наталія; ВЛАСЮК, Ірина; САМАР, Руслан (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено особливості реалізації фінансового менеджменту в системі управління підприємством з урахуванням масштабів його діяльності, організаційної структури, кадрового складу та фінансових ресурсів. Розкрито зміст фінансового менеджменту на трьох рівнях підприємств – малому, середньому та великому. Для кожного типу підприємств подано візуальні схеми управління, структуровано функціональні обов’язки ключових посадових осіб. У статті аргументовано, що масштаб підприємства впливає не лише на організацію фінансової служби, але й на глибину аналітики, горизонт планування, потребу в ІТ-рішеннях і кількість залучених фахівців. Особливу увагу приділено опису функціональної моделі фінансового менеджменту, яка поєднує зовнішні чинники з внутрішнім контуром управління, що представлений як інформаційно-аналітичний цикл: облік, контроль, аналіз, прогнозування, планування, управління, реалізацію рішень. Такий підхід дозволяє адаптувати управлінську модель до динамічного зовнішнього середовища та внутрішньої структури підприємства, забезпечуючи його стійкість і конкурентоспроможність. Підкреслено, що в умовах фінансової нестабільності та зростання ринкових ризиків фінансовий менеджмент виконує ще й роль інструменту адаптації підприємства до зовнішніх викликів. Зокрема, можливість оперативного реагування, формування антикризових сценаріїв, побудова фінансових моделей та використання механізмів фінансового прогнозування стають критично важливими.