ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ - СИДОРЧУК, Іванна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розглянуто актуальні питання цифровізації банківського сектору України в контексті сучасних тенденцій. Проаналізовано ключові передумови активного впровадження цифрових технологій у вітчизняній банківській системі. Детально охарактеризовано цифрові додатки банків України, а також інноваційні інструменти, що змінюють глобальний банківський ландшафт. Зокрема, приділено увагу таким інноваційним технологіям, як штучний інтелект, блокчейн, біометрична автентифікація, шифрування та токенізація, які покращують роботу банків, їх ефективність та сприяють забезпеченню захисту персональної інформації клієнтів. Акцент зроблено на узагальненні основних переваг блокчейнта потенційних ризиків, які супроводжують цифрову трансформацію традиційних банківських установ. Розглянуто вплив цих змін як на функціонування банків, так і на взаємодію з їх клієнтами, що відображає ключові етапи розвитку банківської системи України.